Τεστ Ινδικάνων (Indican Test) και βαρέων μετάλλων

Οι ινδικάνες εντοπίζονται με το τεστ ινδικανών (κατά Ober Mayer) που πραγματοποιείται στα ούρα.



 

 

 

 

 

 

    Είναι προϊόντα του μεταβολισμού της τριπτοφάνης, δηλαδή ενός αμινοξέος που βίσκετε στην διατροφή μας.


    Αυτά εκλίωνται από τον αναερόβιο μεταβολισμό, λόγω υπερανάπτυξης παθογόνων αναερόβιων μικροοργανισμών που πραγματοποιούν σηπτικές ζυμώσεις στον εντερικό σωλήνα.

     

    Τα παράγωγα αυτής της διαδικασίας απορροφούνται από τα τοιχώματα του εντέρου και μέσω της κοίλης φλέβας διαβιβάζονται στο ήπαρ όπου γίνεται προσπάθεια δέσμευσης τους, ότι διαφύγει επιστρέφει και πάλι στην κυκλοφορία για να φιλτραριστούν από τα νεφρά και έτσι να τα εντοπίσουμε στα ούρα.


    Ποια είναι η σημασία ενός τέτοιου ευρήματος;


    Το πρώτο γεγονός είναι η υπερανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, που πραγματοποιούν σηπτική ζύμωση και σπανιώτερα η περίπτωση πεπτικής ανεπάρκειας στομάχου (υποχλωριδρία).

     

    Αυτοί δεν μπορούν να εντοπισθούν με μία απλή καλλιέργεια κοπράνων (η οποία μπορεί να δώσει απάντηση μη παθολογική). Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ποσοστιαία ανάλυση της παθολογικής και φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου ώστε να εντοπισθεί η διαταραχή.

     

    Δυστυχώς αυτή η εξέταση είναι πολύ εξειδικευμένη και πραγματοποιείται μόνο σε εργαστήρια του εξωτερικού και σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο στην Ελλάδα.


    Οι ενδοτοξίνες αυτές έχουν βλαβερή επίδραση στα τοιχώματα του εντέρου με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στην απορρόφηση διαφόρων συστατικών(π.χ. αμινοξέων, ιχνοστοιχείων, μετάλλων) επίσης προκαλούν αύξησης της διαπερατότητας του εντερικού επιθηλίου και έτσι αρχίζουν και εισχωρούν στην κυκλοφορία ουσίες οι οποίες δεν θα έπρεπε. Συχνά κάτω από τέτοιες συνθήκες ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα και αλλεργικές ή δυσανεκτικές αντιδράσεις.
    Επίσης επηρεάζεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι δύο ηπατικές απότοξινοτικες φάσεις λόγω υπερφόρτωσης.


    Έχουμε επίσης διαταραχή στον έντερο / ηπατικό κύκλο των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα ορμονική δυσλειτουργία στην γυναίκα.


    Μια άλλη σοβαρή επίδραση είναι αυτή στο νευρικό σύστημα γιατί αυτές οι τοξικές ουσίες είναι λιποδιαλυτές.


    Με αποτέλεσμα διαταραχή στην χημεία του εγκεφάλου, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση. Ένα άλλο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση, είναι η αλλεργική αντίδραση σε αυτά τα προϊόντα. Με αποτέλεσμα χρόνια διαταραχή που μπορεί να εμφανίζεται με μυριάδα συμπτωμάτων.


    Το αποτέλεσμα της εξέτασης κυμαίνεται από 0 – ίχνη (που είναι και το φυσιολογικό) μέχρι 4 που είναι το μέγιστο της μέτρησης.


    Εντερική Δυσβίωση


    Με τον όρο εντερική δυσβίωση εννοούμε την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών που κανονικά δεν πρέπει να εντοπίζονται στα κόπρανα ή την υπερανάπτυξη τους. Για παράδειγμα ο μύκητας Candida Albicans εντοπίζεται στο εντερικό σωλήνα στο 80% των ανθρώπων. Αυτός συνυπάρχει χωρίς να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Αν για κάποιο λόγο, για παράδειγμα η χρίση αντιβιοτικών ευνοήσουν την ανάπτυξη του, τότε αυτός υπεραναπτύσσεται και αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα υγείας.


    Άλλη μια πιο γνωστή μορφή δυσβοίωσης είναι η παρουσία του ελικοβακτηριδίου στο στομάχι που προκαλεί έλκος στομάχου.
    Η απλή καλλιέργεια κοπράνων δεν μπορεί να προσδιορίσει ένα τέτοιο πρόβλημα. Χρειάζεται μια ειδικού τύπου ανάλυση η οποία
    ποσότηκοποιεί τους παθογόνους μικροοργανισμούς και την φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Από τις διαφορές που προκύπτουν εντοπίζεται η διαταραχή. Έτσι η απλή καλλιέργεια κοπράνων ενώ θα δείχνει φυσιολογική η ανάλυση κατά ποσόστωση θα εντοπίζει συγκεκριμένου τύπου υπερανάπτυξη μικροβίων ή μυκήτων και συχνά συνύπαρξη παρασίτων.

     

    Τέστ βαρέων μετάλλων σε σωματικά υγρά

     

    Βασίζεται στην εφαρμογή του κλασικού αντιδραστηρίου βαρέων μετάλλων διθειζόνης σε μια χημική διαδικασία για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων σε υδατικά υγρά.

     

    Η διαδικασία αυτή έχει αποδειχθεί και δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες και χρησιμοποιείται συχνά σε αναλυτικά-χημικά εργαστήρια.


    Μπορεί να ελεγχθούν:


  • χαλκός

  • ψευδάργηρος

  • κάδμιο

  • μόλιβδος

  • υδράργυρος

  • μαγγάνιο

  •