English inmedis

 

 

 

 
 
 

 

 

Γενική Αρθρογραφία


ΕΝΟΧΑ ΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΛΙΠΑΡΑ - INTERESTERIFIED FAT

Reuters
Στις :
2/7/2009
 
Ενοχοποιούνται και τα εναλλακτικά λίπη
Αυξάνουν το σάκχαρο, σύμφωνα με μελέτη
 

Ενοχοποιούνται και τα εναλλακτικά λίπη
Αυξάνουν το σάκχαρο, σύμφωνα με μελέτη

Οι τρανς λιπαρές ύλες που αυξάνουν τη χοληστερόλη, μπορεί να απομακρύνονται από τα ράφια των υπεραγορών και των εστιατορίων της Νέας Υόρκης, αλλά οι τύποι λιπαρών υλών που παίρνουν τη θέση τους δεν είναι υγιεινότεροι, όπως υποδηλώνει καινούργια έρευνα.
Τεχνητές τρανς λιπαρές ύλες παράγονται όταν προστίθεται υδρογόνο σε διπλούς δεσμούς φυτικών ελαίων -όταν αυτά υδρογονώνονται- για να γίνουν στερεά. Μερικώς υδρογονωμένα έλαια συμβάλλουν στην αύξηση της σταθερότητας της οσμής της τροφής καθώς και στη σταθερότητά της κατά την αποθήκευση των ψημένων ή τηγανισμένων λιπούχων προϊόντων.
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι τρανς λιπαρές ύλες είναι ίσως χειρότερες από απόψεως υγιεινής της καρδιάς συγκρινόμενες προς τις κορεσμένες λιπαρές ύλες που απαντώνται σε τροφές, όπως το κρέας και το ονομαζόμενο «λιωμένο» βούτυρο. Η κατανάλωση τρανς λιπών όχι μόνον αυξάνει την «κακή» LDL χοληστερόλη αλλά επίσης ελαττώνει την «καλή» HDL χοληστερόλη, η οποία συμβάλλει θετικά στην υγεία των αρτηριών και της καρδιάς.
Αναζήτηση νέων λύσεων
Μετά την ενοχοποίηση των τρανς λιπών για καρδιοπάθειες και αγγειοπάθειες, η πόλη της Νέας Υόρκης απαγόρευσε προσφάτως την πώλησή τους στα εστιατόρια της πόλης και αναμένεται να τη μιμηθούν και άλλες πόλεις, ευχόμεθα και οι ελληνικές, οπότε έχουν αρχίσει έρευνες για εναλλακτικές υγιεινές λύσεις. Ωστόσο, μια από αυτές τις κατηγορίες λιπών, τα οποία ονομάζονται μετεστεροποιημένα λίπη, ίσως έχουν τις δικές τους απειλές για την υγεία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Metabolism.
Οι μετεστεροποιημένες λιπαρές ύλες όχι μόνο μπορούν να ελαττώνουν τα επίπεδα της HDL, αλλά και να προκαλούν σημαντική αύξηση του σακχάρου του αίματος, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, είπε στο Reuters Health ο συν-συγγραφεύς της μελέτης δρ K.C. Hayes, εν μέρει επειδή οι εθελοντές της μελέτης χρησιμοποίησαν τις μετεστεροποιημένες λιπαρές ύλες για μόνο τέσσερις εβδομάδες. «Η γλυκόζη του αίματος αυξήθηκε πολύ απότομα», επισήμανε ο δρ Hayes, καθηγητής βιολογίας του πανεπιστημίου Brandeis στο Waltham της Μασσαχουσέτης.
Απορρύθμιση του σακχάρου
Το πρόβλημα είναι ότι αυτός και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα μετεστερεοποιημένα λίπη μεταβάλλουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό, η οποία ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. Οι ερευνητές κατέληξαν σ' αυτά τα ευρήματα αφότου 30 υγιείς εθελοντές ακολούθησαν ο καθένας ένα από τα τρία είδη διατροφής επί τέσσερις εβδομάδες. Σε κάθε είδος διατροφής οι συμμετέχοντες έλαβαν 30% των θερμίδων από λίπος με κύριο είδος πηγής αυτού είτε ένα φυσικό κορεσμένο λίπος (παλμιτέλαιο) ή ένα μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο ή ένα μετεστεροποιημένο σογιέλαιο. Συγκρινόμενο προς το παλμιτέλαιο, το μετεστεροποιημένο λίπος αύξησε το σάκχαρο του αίματος κατά 20%, ενώ ελάττωσε επίσης την «καλή» HDL χοληστερόλη.
Μετεστεροποιημένα λίπη χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατα των τρανς λιπών σε τροφές του εμπορίου. «Είναι πιθανώς η πρώτη διεργασία που θα υποκαταστήσει τα τρανς λίπη», επισήμανε ο Hayes. Τα τρέχοντα ευρήματα, είπε, συνιστούν να γίνει περισσότερη έρευνα πριν καθιερωθούν τα νέα στάνταρ λιπαρών υλών.
Reuters


INTERESTERIFIED FAT -
when ‘No Trans Fat’ is worse

Interest + terrified = interesterified fat?

Barely have consumers - and health authorities - woken up to the dangers of trans fats when we are now told of a new, possibly greater threat. The new substance to watch out for is interesterified fat.

Huh? What's this?

First, let me tell you how I remember the spelling of this word - combine together “interest” and “terrified” but spell “terrified” with only one “r”. Actually, it is made up of the words “inter” and the chemical term “esterified”, meaning “formed into ester”.

Enough of the chemistry.

The bottom line is this… Early scientific reports -- one of which was released in mid-January 2007 by joint-researchers from Malaysia and the UK -- suggest that interesterified fat is far more harmful than trans fats.

Interesterified fat was found to depress the level of HDL (good cholesterol) more than trans fat.

In addition, interesterified fat raised blood glucose levels and depressed the level of insulin. This strongly suggests that interesterified fat could lead to diabetes.

So be extra careful of products labelled “No Trans Fat” especially when they contain fully hydrogenated oils.

Interesterified fat - the research

The research on interesterified fat -- which is gaining popularity as food producers try to meet the criteria of having “No Trans Fat” -- was conducted in Malaysia and at Brandeis University, UK.

Biologist and nutritionist K.C. Hayes, from Brandels University, collaborated on the research with Dr. Kalyana Sundram, Nutrition Director for palm oil research at the Malaysian Palm Oil Board in Kuala Lampur.

Both Hayes and Sundram are experts on human lipid metabolism and were instrumental in the development of Smart Balance® Buttery Spreads, a blend of vegetable oils that improves the cholesterol ratio.

The study compared trans-rich and interesterified fats with an unmodified saturated fat, palm olein, for their relative impact on blood lipids and plasma glucose.

Thirty human volunteers participated in the study, which strictly controlled total fat and fatty acid composition in the subjects' diet. Each subject consumed all three diets in random rotation during four-week diet periods.

This study further confirmed previous studies in animals and humans, indicating once again that trans fats negatively affect LDL and HDL cholesterol.

The interesterified fat had a similar, though weaker impact on cholesterol. However, the effect of interestified fat on blood glucose was stronger than that of trans fat, raising blood glucose levels by 20 percent within a month.

Their research findings were published online in Nutrition and Metabolism.


Download Article

 

Επιστροφή

 

 
inmeds
 
Home | About Us | Υγεία | Αρθρογραφία | Forums | Links | Contact Us
© www.InMedis.gr 2006